Хисаря

Забележителности в България - град Хисаря

град Хисаря, спа хотелКурортът Хисаря е разположен в центъра на България, върху южните склонове на Средна Гора, със средна надморска височина 360 м., 40 км. северно от Пловдив, 170 км. източно от столицата София. Не много далеч от шумния град, но достатъчно, за да Ви накара тотално да се откъснете и забравите за всички грижи и проблеми. Хисаря е прекрасно място за отдих и почивка, за разходка сред природата, за конна езда и спа туризъм. Мястото вдъхновява със своята сила и енергия векове наред. И днес имаме късмет да се насладим на този земен рай!

Проведените археологически проучвания показват, че край хисарските минерални извори е имало селище още 5000 години пр.н.е. През 293 г. римският император Диоклециан посещава селището, огражда го с крепостна стена (много добре запазена до наши дни като историческа забележителност) и обявява топлите извори за императорско владение. Градът получава името Диоклецианопол. По своята запазеност и оригиналност укрепителната система и архитектурата на римския град Диоклецианопол се нарежда на едно от първите места в Европа. На много места крепостната стена достига височина до 11 метра, а южната крепостна порта се извисява на 13 м.

Феноменално, но факт: на територията на Хисаря бликат 22 минерални извора. Първото организирано балнеолечение в България е започнало именно в Хисаря. През 1882 год. правителството на Източна Румелия издава “Правилник за експлоатация на хисарските бани”, а чешкият химик Состержонек извършва в лабораторията на Санитарния съвет в Пловдив химически анализ на водата от пет хисарски извора. Това е първият химически анализ на минерална вода в България.

Температурата на хисарските минерални води се варира между 37° – 52° С. По своите физико-химични качества водите са бистри, безцветни, с приятен вкус и без мирис. Те са слабо минерализирани (200-270мг./л съдържание на соли ), с магматичен и инфилтрационен произход, свьрзан с образуването на планинските масиви. Те са хидрокарбонатно - натриеви, сулфатни, богати на метасилициева киселина, флуор и радон.
Климатьт е умерено континентален. Районът е защитен от студените въздушни маси от Стара планина и Средна гора. Зимата е топла и мека. Снежната покривка се задържа средно около 12 дни. Пролетта е ранна и топла. Лятото е умерено горещо – средна месечна температура – 22° C. Есента е умерено топла и продължителна – до края на октомври. Облачността е сравнително ниска. Средната годишна влажност на въздуха е умерена (70%). Мъглите са сравнително рядко явление. Характерни са два влажни максимума – юни и ноември. Оптималната влажност на въздуха е 65-70 %. Максимален брой слънчеви дни - 280. Не само с климатичните си преимущества, но и с природните си дадености Хисаря радва поколения българи.
Градът е екологично чист. В него и близките околности няма промишлени предприятия. Заобиколен е от горски растителен пояс и самият той е разположен сред паркове и градини. В близост се намират редица туристически маршрути и вело алеи.